Blog

Potravinová alergia a neznášanlivosť

14.4.2022

Dostaňte svoje zdravie pod kontrolu a zbavte sa tráviacich problémov, oslabenej imunity či kožných problémov

Pri líhaní do postele uvažujem nad tým, že znovu ani len netuším, v akom stave sa zobudím. Zhorší sa mi ekzém na tvári? Na rukách? Novinkou pre mňa sú vyhádzané ramená, to sa mi za tri desiatky rokov nestalo. A všetko dokopy to dosť bolí. A zvyknúť sa na to nedá.

S alergiami sa trápim od detstva. Nie raz som bola hospitalizovaná s ekzémom po celom tele, boli to však časy, kedy sa tieto problémy riešili hormonálnymi masťami, správnou výživou a nie testami. ,,Stravujte sa zdravo, vyhýbajte sa pikantným jedlám, koreninám a čokoláde,“ zneli rady doktorov, ktoré si dodnes pamätám. Diéty nezaberali a problémy sa vekom zhoršovali.

Pri pohľade do zrkadla každý deň tŕpnem. Ekzém na lícach a okolo úst je nielen neskutočne bolestivý, ale pre ženu aj mimoriadne náročný na psychiku. Dnes je to také zlé, že nemôžem ísť ani do práce, v takomto stave vyjsť na ulicu nemôžem a nechcem.

V hlave si prechádzam svoj včerajší jedálniček. Čo mi mohlo tak uškodiť? Veď už okrem suchárov či ryže pomaly nič nejem. Stres a zúfalstvo mi určite na zdraví nepridávajú, uvedomujem si to, ale skúste nebyť v strese, keď sa kožné problémy striedajú s hnačkami, chronickou únavou a nespavosťou.

A to všetko kvôli tomu, čo všetci tak milujeme. Kvôli jedlu. Potrebujeme ho k životu, ale nás, chorých, dokáže aj zdeptať a zhoršovať dennodenne kvalitu života.

Nevzdávam sa a pátram po príčinách. Neuspokojila som sa s dočasnými riešeniami, potrebujem poznať príčinu svojho zlého zdravotného stavu a riešiť ich. Ešte som príliš mladá na to, aby som žila zavretá a nešťastná doma. A chorá.

Po čase sa konečne dostávam k nejakým diagnózam. Sama som sa totiž rozhodla, že sa vyberiem na odborné laboratórne vyšetrenia a nikdy tento krok neoľutujem, pretože to pre mňa znamená svetielko nádeje, že sa môj život konečne môže dostať do normálu. Histamínová intolerancia, alergia na bielkovinu kravského mlieka a senzitivita na sóju – sú to pre mňa síce nové pojmy, ale rázne sa s týmito diagnózami vrhnem do boja. Naštudujem si vhodné jedálničky, kombinácie jedál a správne postupy.

A skúšam a skúšam. Občas je lepšie, občas je horšie, ale po pár mesiacoch sa v mojom tele začnú diať zázraky. Na ekzémy alebo zlé trávenie už len spomínam a tieto spomienky mám pred sebou ako varovný prst toho, čo sa môže stať, keď správne návyky nedodržím.

Správne zvolené vyšetrenia mi dali nový život.

Čo je potravinová alergia a neznášanlivosť ?

Potravinová alergia je nepriaznivá imunitná odpoveď na potravinové alergény. Všeobecne platí, že človek si vyvinul vysoký stupeň tolerancie na potraviny, ktoré sú nevyhnutné na  prežitie. Ale v určitých prípadoch imunitný systém rozpoznáva komponenty potravín ako antigénne-neľudské zložky, ktoré môžu spôsobiť ohrozenie ľudského zdravia. V tomto prípade imunitný systém reaguje s cieľom zničiť napádajúci antigén. V závislosti od rôznych faktorov a podmienok má imunitný systém niekoľko možností ako reagovať. Najdrsnejšia  z nich je potravinová alergia I typu, ktorú lekári a verejnosť bežne volajú „potravinová alergia“. Môže sa líšiť od slabých reakcií až po život ohrozujúce stavy.

Podľa klasifikácie (Gell a Coombs) hypersenzitívnych reakcií, imunitná odpoveď sprostredkovaná IgG je klasifikovaná ako alergická reakcia –  III typ reakcie, často laickou verejnosťou nazývaná potravinová intolerancia.

Existujú rôzne druhy potravinovej alergie, ktoré sa odlišujú protilátkami produkovanými v priebehu imunitnej odpovede, ako aj vznikajúcimi patologickými dráhami, ktoré sú odlišné pre každý typ alergie.

Pretože všetky imunitné reakcie na potravinové antigény sa volajú „potravinové alergie“, je dôležité rozlišovať medzi tromi hlavnými formami alergie:

  • akútna symptomatická potravinová alergia I typu 
  • asymptomatická potravinová alergia I typu
  • oneskorená potravinová alergia III typu – neznášanlivosť, laicky nazývaná „intolerancia“.
Test potravinovej neznášanlivosti sa odporúča vykonať:
  • osobám s problémami tráviacej sústavy (napr. zápcha, hnačka, nadúvanie),
  • osobám, ktoré trápia opakujúce sa bolesti brucha a majú časté kŕče brucha,
  • osobám, ktoré zaznamenali neopodstatnenú stratu hmotnosti, priberanie,
  • osobám, ktoré pozorujú u seba nasledovné prejavy:
    • ekzémy, vyrážky a akné
    • bolesti hlavy, chronická únava, nespavosť, poruchy hyperaktivity a migrény
    • pocity úzkosti, ktoré môžu byť akútne alebo chronické
    • artritída a s ňou spojené ťažkosti
    • astma a astmatické záchvaty
    • poruchy a strata pozornosti zmyslových orgánov
    • pomočovanie, opuchy, bronchitída
    • zápcha, hnačka,  gastritída a celiakia
    • človek môže upadať do depresívnych stavov
    • zápal črevného systému, poruchy vstrebávania látok a problémy s hmotnosťou
    • organizmus sa dostáva do nerovnovážneho stavu a môže prísť k poruchám premeny látok, čo vedie k znížení alebo k nárastu hmotnosti
    • cystická fibróza a fibromyalgia.

Zdravie máte vo svojich rukách. Čo vám ponúkame my?

Balíček Histamínová intolerancia

Môže byť trvalá, ktorou trpí cca 2 % populácie, ale aj prechodná. Za túto formu sú zodpovedné potraviny s vysokým obsahom histamínu, ale aj tie, ktoré sú spúšťačom jeho nadmerného uvoľňovania, príp. látok blokujúce funkčnosť enzýmu DAO.

Balíček Lepok: neznášanlivosť, alergia a celiakia

Komplexné laboratórne vyšetrenie pre všetky kategórie ťažkostí spojených s konzumáciou lepku. Vyšetrenie zahŕňa aj vyšetrenie celiakie - neznášanlivosti lepku a alergie.

Balíček Senzitivita na potraviny – mlieko

Mlieko je najčastejšie alergizujúcou potravinou, najmä v detskom veku. Kravské mlieko obsahuje viac ako 20 rôznych proteínov, z ktorých je najviac v mlieku zastúpený kazeín (tvorí až 80 % obsahu mliečnych bielkovín) a ß-laktoglobulín a α-laktalbumín (hlavná bielkovina srvátky). Väčšina osôb s nežiadúcou reakciou na mlieko má zvýšenú rozšírenú citlivosť proti niekoľkým proteínom súčasne, iba ojedinele proti jednému alergénu kravského mlieka.

Balíček Senzitivita na potraviny – 44 potravín

Overíme za vás základných 44 potravín.

Balíček Senzitivita na potraviny – sója

V poslednej dobe sa vo väčšej miere konzumujú produkty rastlinného pôvodu. Medzi tieto potraviny patria predovšetkým rôzne výrobky zo sójových bôbov. U alergických pacientov sa individuálne vytvárajú špecifické protilátky proti rôznym proteínom zo sóje. U detí s intoleranciou na kravské mlieko sa často mlieko nahradzuje sójovými preparátmi, ktoré môžu u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie, ako sú žihľavka, astma, gastrointestinálne ťažkosti, príp. môžu vyvolať anafylaktickú reakciu. V prípade, že sú citliví jedinci vystavení účinku sójového prachu a múky, môžu byť aj tieto príčinou alergickej astmy, nádchy, a iných prejavov respiračnej alergie bez toho, aby jedinci prejavovali známky alergie na sóju.