Alergie a intolerancie

Senzitivita na potraviny – sója

Senzitivita na potraviny – sója

Pokiaľ máte podozrenie, že váš organizmus neznáša dobre sóju a sójové produkty, podstúpte naše vyšetrenie, ktoré odhalí všetky druhy možnej neznášanlivosti sóje.

Cena: 36 €

Odberové miesta:


-20 % s kódom: LAB20

 

ODBEROVÁ VZORKA: KRV

Popis vyšetrenia:

Senzitivita na potraviny (často „omylom“ nazývaná intoleranciou) predstavuje v populácii najčastejšiu príčinu problémov s trávením. Jedná sa o reakciu imunitného systému na potravinový antigén tvorbou imunoglobulínov typu IgG. Senzitivita na potraviny sa môže týkať ľudí v každom veku. Na rozdiel od alergie sa zdravotné problémy po konzumácii určitej potraviny dostavia neskôr, v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Medzi najčastejšie prejavy patrí hnačka, zápcha, pálenie záhy, nadúvanie, pocit plnosti. Okrem tráviacich ťažkostí môžu byť sprievodným javom zvýšenej nežiadúcej citlivosti na potraviny aj migrény a ďalšie neurologické problémy, depresie alebo kožné problémy.

Najpravdepodobnejšia príčina senzitivity na určité potraviny môže byť zvýšená priepustnosť črevnej sliznice spoločne s narušenou črevnou mikroflórou, kedy sa do mimočrevného priestoru dostávajú nežiadúce fragmenty z potravín. Reakcia organizmu je tvorba špecifických protilátok typu IgG a IgA, ktoré môžeme detekovať laboratórnym vyšetrením z periférnej krvi. 


Ponúkame Vám vyšetrenie protilátok proti najčastejším potravinovým alergénom: 

SÓJA

 a-Sója IgA, IgG

V poslednej dobe sa vo väčšej miere konzumujú produkty rastlinného pôvodu. Medzi tieto potraviny patria predovšetkým rôzne výrobky zo sójových bôbov. U alergických pacientov sa individuálne vytvárajú špecifické protilátky proti rôznym proteínom zo sóje. U detí s intoleranciou na kravské mlieko sa často mlieko nahradzuje sójovými preparátmi, ktoré môžu u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie, ako sú žihľavka, astma, gastrointestinálne ťažkosti, príp. môžu vyvolať anafylaktickú reakciu.  V prípade, že sú citliví jedinci vystavení účinku sójového prachu a múky, môžu byť aj tieto príčinou alergickej astmy, nádchy, a iných prejavov respiračnej alergie bez toho, aby jedinci prejavovali známky alergie na sóju.

Pre koho je vyšetrenie určené:

Pokiaľ trpíte nešpecifickými tráviacimi ťažkosťami a máte podozrenie na súvislosť s konzumáciou sóje a sójových výrobkov. Všeobecne platí, že zažívacie, a s tým súvisiace ďalšie zdravotné ťažkosti, sa dajú výrazne obmedziť správnou životosprávou a elimináciou problémovej potraviny z jedálnička. Pri senzitivite na potraviny je väčšinou toto obmedzenie dočasné.

Konzultácia pred vyšetrením:

Konzultácia pred vyšetrením je vhodná s vaším ošetrujúcim lekárom.

Ako vyšetrenie prebieha:

Na vyšetrenie potrebujeme malú vzorku vašej krvi. Odber sa vykonáva v lakťovej jamke zo žily. Pred odberom nekonzumujte alkohol a mastné jedlá, je potrené prísť nalačno.

Odbery detí mladších ako 15 rokov v laboratóriu nevykonávame. Mladistvým od 15. roku života vykonáme odber len v sprievode zákonného zástupcu, ktorý udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa.

Výsledok:

  • do 7 - 10 pracovných dní - šifrovaný na e-mail, heslo SMS.
  • Vyšetrenie nezahŕňa konzultáciu s lekárom. 

Interpretácia vyšetrenia:

Výsledok vyšetrenia je pre jednotlivé vyšetrované protilátky vyjadrený ako index pozitivity (negatívny, hraničný, pozitívny). Pozitívny výsledok znamená prítomnosť protilátok proti testovaným proteínom a môže podporovať diagnózu potravinovej intolerancie. Výsledok musí byť hodnotený vo vzťahu ku klinickým ťažkostiam pacienta.