Senzitivita na potraviny – sója
Pokiaľ máte podozrenie, že váš organizmus neznáša dobre sóju a sójové produkty, podstúpte naše vyšetrenie, ktoré odhalí všetky druhy možnej neznášanlivosti sóje.
Cena: 36 €
Odberové miesta:
ODBEROVÁ VZORKA: KRV
Popis vyšetrenia:
Senzitivita na potraviny (často „omylom“ nazývaná intoleranciou) predstavuje v populácii najčastejšiu príčinu problémov s trávením. Jedná sa o reakciu imunitného systému na potravinový antigén tvorbou imunoglobulínov typu IgG. Senzitivita na potraviny sa môže týkať ľudí v každom veku. Na rozdiel od alergie sa zdravotné problémy po konzumácii určitej potraviny dostavia neskôr, v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Medzi najčastejšie prejavy patrí hnačka, zápcha, pálenie záhy, nadúvanie, pocit plnosti. Okrem tráviacich ťažkostí môžu byť sprievodným javom zvýšenej nežiadúcej citlivosti na potraviny aj migrény a ďalšie neurologické problémy, depresie alebo kožné problémy.
Najpravdepodobnejšia príčina senzitivity na určité potraviny môže byť zvýšená priepustnosť črevnej sliznice spoločne s narušenou črevnou mikroflórou, kedy sa do mimočrevného priestoru dostávajú nežiadúce fragmenty z potravín. Reakcia organizmu je tvorba špecifických protilátok typu IgG a IgA, ktoré môžeme detekovať laboratórnym vyšetrením z periférnej krvi.
Ponúkame Vám vyšetrenie protilátok proti najčastejším potravinovým alergénom:
SÓJA
a-Sója IgA, IgG
V poslednej dobe sa vo väčšej miere konzumujú produkty rastlinného pôvodu. Medzi tieto potraviny patria predovšetkým rôzne výrobky zo sójových bôbov. U alergických pacientov sa individuálne vytvárajú špecifické protilátky proti rôznym proteínom zo sóje. U detí s intoleranciou na kravské mlieko sa často mlieko nahradzuje sójovými preparátmi, ktoré môžu u citlivých jedincov vyvolať alergické reakcie, ako sú žihľavka, astma, gastrointestinálne ťažkosti, príp. môžu vyvolať anafylaktickú reakciu. V prípade, že sú citliví jedinci vystavení účinku sójového prachu a múky, môžu byť aj tieto príčinou alergickej astmy, nádchy, a iných prejavov respiračnej alergie bez toho, aby jedinci prejavovali známky alergie na sóju.
Pre koho je vyšetrenie určené:
Pokiaľ trpíte nešpecifickými tráviacimi ťažkosťami a máte podozrenie na súvislosť s konzumáciou sóje a sójových výrobkov. Všeobecne platí, že zažívacie, a s tým súvisiace ďalšie zdravotné ťažkosti, sa dajú výrazne obmedziť správnou životosprávou a elimináciou problémovej potraviny z jedálnička. Pri senzitivite na potraviny je väčšinou toto obmedzenie dočasné.
Konzultácia pred vyšetrením:
Konzultácia pred vyšetrením je vhodná s vaším ošetrujúcim lekárom.
Ako vyšetrenie prebieha:
Na vyšetrenie potrebujeme malú vzorku vašej krvi. Odber sa vykonáva v lakťovej jamke zo žily. Pred odberom nekonzumujte alkohol a mastné jedlá, je potrené prísť nalačno.
Odbery detí mladších ako 15 rokov v laboratóriu nevykonávame. Mladistvým od 15. roku života vykonáme odber len v sprievode zákonného zástupcu, ktorý udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa.
Výsledok:
- do 7 - 10 pracovných dní - šifrovaný na e-mail, heslo SMS.
- Vyšetrenie nezahŕňa konzultáciu s lekárom.
Interpretácia vyšetrenia:
Výsledok vyšetrenia je pre jednotlivé vyšetrované protilátky vyjadrený ako index pozitivity (negatívny, hraničný, pozitívny). Pozitívny výsledok znamená prítomnosť protilátok proti testovaným proteínom a môže podporovať diagnózu potravinovej intolerancie. Výsledok musí byť hodnotený vo vzťahu ku klinickým ťažkostiam pacienta.