Blog

Vyšetrenie, z ktorého majú muži zbytočné obavy...

3.11.2022

Rakovina (karcinóm) prostaty patrí medzi najčastejšie onkologické ochorenie u mužov na Slovensku. Každý rok je diagnostikovaných viac ako 2 tisíc nových prípadov a spôsobuje ročne viac ako 600 úmrtí.

Podľa odhadov na Slovensku trpí týmto ochorením takmer 9 tisíc mužov. Môže postihnúť kohokoľvek, častejšie najmä mužov nad 50 rokov. Preto včasné zachytenie je dôležité pre úspešnosť liečby, ďalšie prežívanie a kvalitu života pacienta. 

Čo je krvný test na rakovinu prostaty?

Karcinóm prostaty je 3. najčastejším onkologickým ochorením u mužov na Slovensku. Krvný test prostaty je známy ako test PSA (prostatický špecifický antigén). PSA je bielkovina, ktorá sa tvorí len v prostatických žľazách. Pri poškodení štruktúry buniek sa dostáva do krvi vo zvýšenej miere a môže týmto spôsobom upozorniť na zmenené procesy v prostate. Jej hladina v priebehu života rastie, takže príčinou jej zvýšenia môže byť aj zväčšenie objemu prostaty súvisiace s vekom. PSA môže produkovať aj rakovinové bunky – vysoké hladiny PSA môžu byť znakom problémov s prostatou, ale nie nevyhnutne rakoviny prostaty.

Čo očakávať od testu a jeho výsledku?

Je potrebné sa objednať na test, kde si zvolíte jedno z našich 12 odberných miest na Slovensku. Následne si rezervujete vyhovujúci termín. Na odbernom mieste vám bude zdravotnou sestrou odobratá vzorka krvi, ide o rýchly a rutinný postup. Vaša vzorka krvi je následne odoslaná do laboratória na analýzu hladín PSA a stanovenie indexu zdravej prostaty PHI. PHI je vypočítaný z parametrov PSA, voľné PSA a 2pPSA.

Vyšetrenie PHI je momentálne najspoľahlivejším neinvazívnym nástrojom prevencie rakoviny prostaty, a je to  najúčinnejšie vyšetrenie v prevencii a zároveň v diagnostike rakoviny prostaty.

Ide o matematický prepočet, ktorý sa následne používa ako pomôcka pri rozlíšení karcinómu prostaty od benígnych ochorení prostaty u mužov vo veku nad 40 rokov. Vyšetrenie PHI sa realizuje z krvi a výsledok je do 1 - 2 hodín, ide teda nielen o komfort pacienta, ale aj o časovú výhodu. Nádor na prostate produkuje látku nazvanú p2PSA. Tá sa dostáva do krvi a podľa jej množstva možno usúdiť, či pacient má nádor, alebo mu hrozí. Práve hodnota p2PSA indikuje, či je nádor rýchlo rastúci (a tak je pre pacienta veľmi nebezpečný), alebo je naopak pomaly rastúci (teda menej rizikový). Parameter p2PSA má momentálne najvyššiu špecificitu na karcinóm prostaty – vyššiu o 33% ako dnes využívaná diagnostika prostredníctvom PSA a free PSA. Stačí bežný odber krvi a pacient do týždňa pozná výsledok vyšetrenia. Pacient je ušetrený nielen od stresujúceho čakania na výsledky biopsie, ale často aj bolestivého zákroku s možnými negatívnymi dôsledkami.

Čo vám môže povedať výsledok vyšetrenia?

PHI index je možné použiť ako pomôcku pri rozlišovaní karcinómu prostaty a benígnych ochorení prostaty u mužov vo veku 50 a viac rokov. Výsledok vyšetrenia vám bude doručený e-mailom do 3 pracovných dní. Vďaka stanoveniu PHI sa dá vylúčiť potreba biopsie, respektíve k nej pristúpiť iba v nevyhnutnom prípade.

Ak je výsledok testu PHI nízky a ostatné klinické príznaky ukazujú, že riziko možného výskytu rakoviny je nízke, lekár môže posúdiť, že biopsia nie je potrebná (biopsia je invazívna metóda, pri ktorej sa z prostaty odoberie vzorka, ktorá je zaslaná na histológiu). Môže odporučiť častejšie pravidelné kontroly.

Kedy je potrebné odložiť test?

  • Po ťažkom cvičení, počkajte 48 hodín.
  • Uistite sa, že budete abstinovať aspoň 48 hodín.
  • Ak ste mali infekciu močového mechúra, počkajte 6 týždňov.
  • Ak ste mali zavedený katéter, počkajte 6 týždňov.
  • Ak ste absolvovali rektálne vyšetrenie, odložte test PSA.

Príznaky a príčiny rakoviny prostaty

Rakovina prostaty sa zvyčajne vyvíja pomaly a môže zostať nepovšimnutá bez príznakov niekoľko rokov. Symptómy sa objavia iba vtedy, keď sa prostata zväčší a vyvíja tlak na močovú trubicu.

Príznaky rakoviny prostaty zahŕňajú:

  • Časté nutkanie na močenie, najmä v noci
  • Bolestivé, sťažené až nemožné močenie
  • Samovoľný únik moču
  • Krv v moči alebo v semene
  • Náhly nástup erektilnej dysfunkcie
  • Bolestivá ejakulácia
  • Častá bolesť alebo stuhnutosť v spodnej časti chrbtice, v bokoch alebo stehnách

Príčiny rakoviny prostaty sú stále neznáme, ale existujú určité faktory, ktoré vás môžu vystaviť vyššiemu riziku vzniku rakoviny prostaty:

  • Riziko vzniku rakoviny prostaty je vyššie u mužov nad 50 rokov.
  • Muži, ktorí mali v rodinnej anamnéze rakovinu prostaty.
  • Fajčenie a nadmerné užívanie alkoholu výrazne zvyšujú riziko aj tohto ochorenia.
  • Nadváha alebo obezita sú tiež spojené s vyšším rizikom vzniku rakoviny prostaty.
  • Ochorenia ako je cukrovka, hypertenzia a iné srdcovo-cievne ťažkosti.

Základný test PSA

Súčasťou preventívnej prehliadky uhrádzanej zdravotnou poisťovňou u mužov nad 50 rokov jedenkrát ročne je iba vyšetrenie prostaty PSA (následne freePSA pri zvýšených hodnotách PSA). Na základe medzinárodných štúdií a poznatkov odporúčame, aby pacienti zvážili možnosť zaplatiť si komplexné vyšetrenie PHI najmä v prípade, ak:

  • chcú mať väčšiu istotu validity vyšetrenia vo vzťahu k diagnóze,
  • sú aktívni športovci, kedy sú výsledky PSA a freePSA častokrát významne skreslené,
  • chcú sa vyhnúť biopsii  minimálne v prvom kroku diagnostiky a jej častým nepríjemným sprievodným následkom (zápaly, nutnosť nasadiť ATB),
  • majú biopsiu kontraindikovanú (pacienti užívajúci aspyrín, warfarín, atď).
Komplexné laboratórne vyšetrenie  ZDRAVIE PROSTATY  pre samoplatcov môžete absolvovať kedykoľvek to vám vyhovuje. Nemusíte čakať na termín u špecialistu a preventívne laboratórne vyšetrenie vám urobíme bez výmenného lístka s doručením výsledku do 3 pracovných dní.