Netolerujte skryté intolerancie!
13.2.2023
Potravinové intolerancie neohrozujú priamo život. ALE, vedia ho poriadne skomplikovať a tiež stáť pri rozvoji vážnejších ochorení. Neberte ich preto na ľahkú váhu a ak máte podozrenie, nechajte sa otestovať.
Kde sa vzali?
Presná odpoveď na túto otázku neexistuje, odborníci sa však zhodujú, že za rozvojom a rozšírením potravinových intolerancií stojí niekoľko faktorov. Menovite:
- nedostatok tráviacich enzýmov
- oslabená imunita
- oslabená črevná mikroflóra
- dlhodobý stres
- znížená kvalita konzumovaných potravín
- genetika
Pri potravinových intoleranciách je tiež potrebné rozlišovať, či ide o primárnu, sekundárnu alebo vrodenú intoleranciu. Primárna intolerancia sa vyvinie postupne, časom. Sekundárna vzniká ako následok iného ochorenia, napríklad črevných infekcií či Crohnovej choroby. Pri vrodenej intolerancii je príčinou vzniku genetická predispozícia a táto intolerancia sprevádza človeka od narodenia.
Nejasné príznaky
Azda najnebezpečnejšie na intolerancii sú nejasné príznaky, ktoré ľahko pripíšete rýchlemu životnému štýlu či inému ochoreniu. Nevoľnosť, tráviace ťažkosti, pocit plnosti, plynatosti, hnačky či dokonca vracanie – to sú len tie, ktoré sa týkajú trávenia. Intolerancia sa však môže prejaviť aj ako vyrážka či podráždenie na koži alebo vziať a seba podobu bolestí hlavy a kĺbov, malátnosti a nevysvetliteľnej únavy.
Spozorovali ste na sebe niektorý z príznakov? Odporúčame vám obrátiť sa na vášho všeobecného lekára či gastroenterológa alebo sa priamo objednať na testy. Ak totiž intoleranciu necháte v skrytosti rásť, môže sa z nej stať nemilý problém. „Neliečená potravinová intolerancia so sebou prináša nielen nepríjemné príznaky, ale môže vyústiť aj do precitlivenia na ďalšie skupiny potravín či dokonca spolu-spúšťať chronické choroby,“ približuje intolerancie riaditeľka odboru laboratórií AGELLAB Ing. Elena Gaboňová.
Test je základ
Či už ste dostali odporúčanie od lekára alebo konáte na vlastnú päsť, kvalitný test na intolerancie je základom správnej diagnostiky. Balíček testov Intolerancie FOX od AGELLAB ponúka testovanie až na 283 potravinových zdrojov z rôznych potravinových skupín. Vyšetrenie sa vykonáva imunoanalýzou na microarray biočipe pričom sa sledujú IgG protilátky. K vyšetreniu potrebuje laboratórium iba jedinú vzorku krvi. Na odber je potrebné prísť nalačno a neodporúča sa pred ním konzumovať alkohol a mastné jedlá.
Na aké potraviny budete otestovaní?
- Mlieko a vajcia (17 zdrojov)
- Zelenina (51 zdrojov)
- Ovocie (36 zdrojov)
- Mäso (14 zdrojov)
- Obilniny a semená (29 zdrojov)
- Ryby a morské plody (37 zdrojov)
- Jedlé huby (6 zdrojov)
- Orechy (13 zdrojov)
- Korenie (31 zdrojov)
- Káva a čaj (9 zdrojov)
- Nové potraviny (21 zdrojov)
- Strukoviny (10 zdrojov)
- Iné (9 zdrojov)
Rozumiete výsledku?
Výsledok testu budete mať k dispozícii do 5-7 dní od odberu, pričom s ním nemusíte bežať k lekárovi, aby vám vysvetlil, čo znamená ktoré číslo. „Obrovskou výhodou pre testovaného je, že vo výsledku testov Intolerancie FOX sú namerané hodnoty ihneď zrozumiteľne interpretované. Pacient tak získa okamžité informácie o možných príznakoch, typických potravinách, v ktorých sa daný zdroj vyskytuje a tiež možných alternatívach, ktorými intolerantnú potravinu môže plnohodnotne nahradiť,“ približuje pozitíva balíčka Ing. Gaboňová.
Život s intoleranciou
Ak testy potvrdia intoleranciu na jednu či viac potravín, je potrebné pristúpiť k liečbe. Pokiaľ príznaky neprerástli do ťažšej formy, nie je potrebné užívať žiadne lieky. Stačí, ak budete poctivo dodržiavať diétu a upravíte váš životný štýl – odporúča sa tiež tzv. šetriaci režim, v rámci ktorého by ste sa mali vyhýbať stresu a preťaženiu organizmu. Telu tak vytvoríte ideálne podmienky na stabilizáciu metabolizmu.
Aj keď intolerancia prevráti vaše stravovanie hore nohami, nie je dôvod na paniku. Slovenský trh dnes už našťastie ponúka množstvo potravinových alternatív pre ľudí s intoleranciou laktózy, lepku či mäsa, ktoré sú chuťovo i nutrične vyrobené tak, aby bol váš jedálniček pestrý a vyvážený.