Blog

Problém, ktorý nebolí... Kedy si dať skontrolovať štítnu žľazu?

11.11.2022

Štítna žľaza je dvojlalokový orgán v tvare motýľa, ktorá sa nachádza v spodnej časti krku, produkuje dôležité hormóny, ktoré regulujú intenzitu metabolizmu a ovplyvňujú rast a aktivitu mnohých iných systémov v tele.

Štítna žľaza môže ovplyvniť vašu energetickú hladinu, hmotnosť, metabolizmus, srdcovú frekvenciu, črevá, náladu, hladinu cholesterolu, kosti, menštruačné cykly žien a ďalšie. Ochorenia štítnej žľazy si mnohí ľudia zamieňajú za iné príčiny, ako je stres, vyčerpanie z práce alebo nezdravý životný štýl. Poruchy štítnej žľazy bývajú rôzne. Narušená môže byť jej funkcia, ale aj tvar a štruktúra. Jej činnosť môže byť znížená alebo zvýšená, objem zmenšený alebo zväčšený, môžu vznikať rôzne uzly a cysty.

Možné príznaky alebo symptómy problémov so štítnou žľazou

Mnohé príznaky ochorení štítnej žľazy vznikajú postupne. Pacient im nevenuje hneď pozornosť, najčastejšie ide o:

  • zvýšenú únavu,
  • nevýkonnosť,
  • búšenie srdca
  • vypadávanie vlasov
  • potenie
  • poruchy spánku
  • opuchy dolných končatín
  • ťažkosti so stolicou (hnačky, zápcha)

Ak ste zaznamenali niektorý z uvedených príznakov alebo symptómov,  možno je čas dať si štítnu žľazu skontrolovať. Ide o jednoduchý spôsob, kedy vám z jedného odberu krvi v laboratóriu posúdia hodnoty parametrov, najčastejšie hormónov alebo autoprotilátok, na posúdenie funkcie štítnej žľazy.

Vaša hmotnosť sa výrazne zmenila, aj keď vaše návyky zostávajú rovnaké

Významné a nevysvetliteľné zmeny vo vašej hmotnosti môžu byť výsledkom buď hypertyreózy (zvýšená činnosť štítnej žľazy) alebo hypotyreózy (nedostatočná činnosť štítnej žľazy). Pri hypertyreóze vaša štítna žľaza produkuje príliš veľa hormónu, ktorý spôsobuje zrýchlenie metabolizmu vášho tela, čo vedie k strate hmotnosti. Na rozdiel od toho, pri hypotyreóze vaše telo nie je schopné produkovať dostatok hormónu, čo spôsobuje spomalenie metabolizmu, čím môže spôsobovať priberanie na váhe.

Všimli ste si zmenu vo svojom vzhľade

Okrem kolísania vašej hmotnosti môžete sledovať aj zmeny vo svojom vzhľade vrátane slabších alebo krehkejších vlasov, suchej, červenej, svrbiacej, rednúcej alebo podráždenej pokožky, opuch kĺbov, opuchnutej tváre alebo opuchu v spodnej časti krku.

Cítite sa často smutne

Váš fyzický vzhľad nie je jediná vec, ktorú ovplyvňujú vaše hormóny; hrajú tiež veľkú úlohu vo vašej celkovej nálade a psychickej pohode. Hypertyreóza môže spôsobiť, že sa budete cítiť úzkostlivo, nervózne a podráždene, zatiaľ čo hypotyreóza môže spôsobiť depresiu.

Cítite sa neustále unavený

Hypertyreóza vám môže sťažiť zaspávanie v noci, čo vedie k únave, zatiaľ čo nedostatok hormónov pri hypotyreóze môže vaše telo vyčerpať zo všetkej energie. Okrem toho pri oboch týchto stavoch pravdepodobne pocítite svalovú slabosť, ktorá spôsobí, že sa vaše telo bude cítiť unavené a vyčerpané.

Je vám vždy horúco alebo zima, ale nikdy nie ste v pohode

Hypertyreóza môže spôsobiť citlivosť na teplo a nadmerné potenie, kde sa človek trpiaci hypotyreózou môže snažiť udržať teplo. Keď štítna žľaza funguje správne, jej bunky budú produkovať 65 % energie a 35 % tepla. Avšak tí, ktorí majú ochorenie štítnej žľazy, budú produkovať príliš veľa alebo nedostatok hormónov. Táto zmena hladín hormónov zmätie telo, aby produkovalo príliš veľa tepla a málo energie alebo naopak.

Hmotnosť môže tiež ovplyvniť citlivosť jednotlivca na teplo a chlad, pretože čím väčšiu telesnú hmotnosť máte, tým je pravdepodobnejšie, že budete pociťovať teplo. Jedinci s nedostatočnou činnosťou štítnej žľazy majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú trpieť nadváhou alebo obezitou, čo ich robí náchylnejšími na pocit tepla. Naopak, jedinci s hyperaktívnou štítnou žľazou sa budú snažiť udržať alebo pribrať na váhe, čo môže spôsobiť pokles telesnej hmotnosti a podielu tuku, čím sa telo stane citlivejším na chlad.

Vynechala vám menštruácia, no nie ste tehotná

U žien môžu problémy so štítnou žľazou ovplyvniť ich menštruačný cyklus a plodnosť. To platí najmä pri hypotyreóze, pretože príliš málo hormónov štítnej žľazy môže vášmu telu sťažiť uvoľňovanie vajíčok, ktoré sú potrebné na ovuláciu, čím sa zhoršuje celková plodnosť ženy. Ženy s hypotyreózou môžu byť tiež vystavené vyššiemu riziku problémov počas tehotenstva vrátane preeklampsie a potratu. Ženy, ktoré produkujú príliš veľa hormónov štítnej žľazy, môžu zažiť stratu menštruácie a popôrodnú tyroiditídu.

Čo sa stane, ak nemáte žiadne známky alebo príznaky problémov so štítnou žľazou

Len preto, že nevykazujete žiadne známky alebo príznaky poruchy štítnej žľazy, neznamená to vždy, že je vaša štítna žľaza v úplnom poriadku. Uzlíky na štítnej žľaze nie je vždy také ľahké identifikovať ako hypertyreózu alebo hypotyreózu. Ak si všimnete alebo pocítite hrbolček na krku, alebo ich náhodne objavíte pri CT alebo MRI vyšetreniach, môže vám to pomôcť znížiť šance na rozvoj ochorenia štítnej žľazy. Je ale veľmi dôležité navštíviť svojho ošetrujúceho lekára alebo endokrinológa.

Hladina hormónov produkovaných štítnou žľazou sa dá zistiť jednoduchým krvným testom. Odborné laboratórne vyšetrenie odporúčame absolvovať nielen pacientom, ktorí majú predispozíciu poruchy štítnej žľazy, teda sú geneticky zaťažení, ale každému pacientovi, u ktorého dlhšie pretrvávajú niektoré príznaky tohto ochorenia. Výsledok vyšetrenia dostanete do 2 pracovných dní. Objednať sa môžete na komplexné laboratórne vyšetrenie ŠTÍTNA ŽĽAZA.