Alergie a intolerancie

Potravinové intolerancie – VEGETARIÁNSKY BALÍČEK

Potravinové intolerancie – VEGETARIÁNSKY BALÍČEK

Tento test na intolerancie pre 108 potravinových alergénov v skupine IgG protilátok vám prezradí, či máte zvýšenú hladinu protilátok proti konkrétnej potravine, ktorá vám môže spôsobovať rôzne formy častých gastrointestinálnych/žalúdočných problémov.

Cena: 199 €

Odberové miesta:


ODBEROVÁ VZORKA: KRV

Popis vyšetrenia:

Potravinové intolerancie sa bežne vyskytujú u každého, žien aj mužov v každom veku. Intolerancia a alergia sú však odlišné reakcie tela, ktoré prebiehajú v organizme iným mechanizmom (IgE pri alergiách versus IgG protilátky pri intoleranciách). Pri intolerancii je zároveň priebeh oneskorený – môže sa prejaviť v horizonte niekoľkých hodín, dní až týždňov po tom, čo zjeme škodlivú potravinu. Preto je veľmi ťažké určiť, čo nám spôsobuje problémy. Zároveň je dôležité vedieť čo nám konkrétne spôsobuje ťažkosti, pretože prehliadaná intolerancia môže vyústiť do precitlivenia na ďalšie skupiny potravín či dokonca spolu spúšťať chronické choroby.

Testované potraviny:

  • zelenina: baklažán, cvikla, fenikel, kaleráb, karfiol, maniokový koreň, mrkva, paradajka, paprika,  pórová zmes (pór, pažítka), sladký zemiak, špargľa, špenát, tekvica hokaido, topinambur, zeler, zemiak, zmes cibúľ (cibuľa, šalotka), zmes húb (hliva ustricová, šampiňón, huby šii-take, kuriatko jedlé)
  • strukoviny: cícer, sója, šošovica, zmes fazúľ (biela, zelená, záhradná)
  • obilniny obsahujúce lepok: lepok, jačmenná múka, ovsené otruby, pšeničná múka, špaldová múka
  • bezlepkové obilniny a ich alternatívy: amarant, kukurica, pohánková múka, proso, quinoa, ryža
  • mliečne produkty a vajíčka: bielok (slepačí), ementál, jogurt, kozie mlieko/kozí syr, kravské mlieko, mozzarella, ovčie mlieko/ovčí syr, žĺtok (slepačí)
  • čerstvé ovocie: ananás, avokádo, banán, bobule goji, broskyňa, čerešňa, čučoriedka, hruška, jablko, kivi, malina, marhuľa, rebarbora, slivka, zmes hrozna (modré, biele, sušené hrozienko)
  • ryby a morské plody: spirulina spp.
  • bylinky a korenie: bazalka, cesnak, čili, horčičné semienka, chmeľ, koriander, oregano, petržlen, rasca, rozmarín, škorica, tymián, vanilka, zázvor, zmes mäty (mäta pieporná, mäta)
  • orechy a semená: arašidy, chia semienka, kešu orech, kokosový orech, ľanové semienka, lieskový orech, mandľa, píniový orech, pistácia, konopné semienka, sezam, slnečnicové semienka, vlašský orech
  • iné: agar-agar, čierny čaj, kakaové bôby, karobová múka, káva, repkové semeno, zmes kvasníc (pekárske, pivovarské)

 Pro koho je vyšetrenie určené:

Pre všetkých s podozrením na zažívacie ťažkosti po konzumácii určitého druhu jedla alebo potraviny, pri celkovej únave, kožných problémoch alebo nevoľnostiach s neznámym pôvodom.    

Konzultácie pred vyšetrením:

Konzultácia pred vyšetrením je vhodná s vaším ošetrujúcim lekárom.

Ako vyšetrenie prebieha:

Na vyšetrenie potrebujeme malú vzorku vašej krvi. Odber sa vykonáva v lakťovej jamke zo žily. Pred odberom nekonzumujte alkohol a mastné jedlá, je potrebné prísť nalačno.

Vyšetrenie sa vykonáva imunoanalýzou na blotoch (myfoodprofile), následne sa pomocou príslušného softwaru vykoná vyhodnotenie a vytvorenie výsledkovej správy.

Odbery detí mladších ako 15 rokov v laboratóriu nevykonávame. Mladistvým od 15. roku života vykonáme odber len v sprievode zákonného zástupcu, ktorý udelí súhlas na odber biologického materiálu svojho dieťaťa.

Interpretácia vyšetrenia:

Pomocou testu myfoodprofile sme zanalyzovali reaktivitu protilátok IgG vo vzorke vašej krvi na niektoré zložky potravín. V správe s výsledkami nájdete prehľad týchto potravín. Na základe počtu a farby vyplnenia kruhov, ktoré sú vám priradené, môžete vidieť,
v akej miere vaše telo reaguje na testované potraviny. 
Sila vašej imunitnej reakcie na IgG hovorí o tom, ktoré potraviny môžu prípadne viesť k ťažkostiam.

Na zeleno označené potraviny vaše telo nereaguje alebo reaguje len slabo. Tieto potraviny môžete konzumovať bez obmedzení, pokiaľ netrpíte potravinovou alergiou, intoleranciou alebo celiakiou.

Potraviny označené žltou farbou u vás spúšťajú silnú imunitnú reakciu na IgG. Konzumáciu týchto potravín by ste mali obmedziť a v rámci rotačnej diéty ich nekonzumovať častejšie ako jeden alebo dvakrát do týždňa.

Potraviny označené červenou farbou u vás spúšťajú veľmi silnú imunitnú reakciu na IgG. Týmto potravinám by ste sa mali úplne vyhýbať počas minimálne dvanástich týždňov. Po tejto takzvanej eliminačnej fáze môžete tieto potraviny v rámci provokačnej diéty znova zaradiť do svojho jedálnička.

Výsledok:

  • Výsledok vyšetrenia je dostupný do 14-21 pracovných dní . Výsledok obdržíte formou  šifrovaného  e-mailu, heslo formou SMS správy
  • Výsledok vyšetrenia sa vzťahuje na analyzovanú vzorku a obsahuje: označenie vyšetrovaného parametra, výsledok vyjadrený číslom, mernú jednotku a referenčný interval. Súčasťou výsledku je aj  zoznam všetkých alergénov
  • Vyšetrenie nezahŕňa konzultáciu s lekárom.

S kým môžem výsledky vyšetrenia konzultovať?

Odporúčame výsledky konzultovať s vaším ošetrujúcim lekárom (všeobecným, gastroenterológom), prípadne výživovým poradcom.