Alergie a intolerancie

Senzitivita na potraviny – 44 potravín

Senzitivita na potraviny – 44 potravín

Multiplexová metóda stanovenia špecifických IgG protilátok pre 44 potravín. Pre potreby vyšetrenia je nutné priniesť so sebou vzorku stolice.

Cena: 158 €

Odberové miesta:


ODBEROVÁ VZORKA: KRV, STOLICA (pre potreby vyšetrenia je potrebné priniesť so sebou vzorku stolice)

Popis vyšetrenia:

Senzitivita na potraviny (často „omylom“ nazývaná intoleranciou) predstavuje v populácii najčastejšiu príčinu problémov s trávením. Jedná sa o reakciu imunitného systému na potravinový antigén tvorbou imunoglobulínov typu IgG. Senzitivita na potraviny sa môže týkať ľudí v každom veku. Na rozdiel od alergie sa zdravotné problémy po konzumácii určitej potraviny dostavia neskôr, v priebehu niekoľkých dní až týždňov. Medzi najčastejšie prejavy patrí hnačka, zápcha, pálenie záhy, nadúvanie, pocit plnosti. Okrem tráviacich ťažkostí môžu byť sprievodným javom zvýšenej nežiadúcej citlivosti na potraviny aj migrény a ďalšie neurologické problémy, depresie alebo kožné problémy.

Najpravdepodobnejšia príčina senzitivity na určité potraviny môže byť zvýšená priepustnosť črevnej sliznice spoločne s narušenou črevnou mikroflórou, kedy sa do mimočrevného priestoru dostávajú nežiadúce fragmenty z potravín. Reakcia organizmu je tvorba špecifických protilátok typu IgG, ktoré môžeme detekovať laboratórnym vyšetrením z periférnej krvi. Všeobecne platí, že tráviace, a s tým súvisiace ďalšie zdravotné problémy sa dajú výrazne obmedziť správnou životosprávou a elimináciou problémovej potraviny z jedálnička. U senzitivity na potraviny je väčšinou toto obmedzenie dočasné.


Ponúkame Vám vyšetrenie protilátok IgG proti 44 potravinovým alergénom:

MLIEKO A VAJCE: kravské mlieko, kozí syr, kozie mlieko, vaječný bielok, vaječný žĺtok, ovčí syr, ovčie mlieko, syridlo kravské

MÄSO: hovädzie, kuracie, bravčové

RYBY A MORSKÉ PLODY: rak riečny, treska atlantická

OBILNINY A SEMENÁ: ovos, lepok, slnečnicové semienko, jačmeň, ľanové semienko, mak, raž, pšenica, pšeničný gliadín (lepok), pšenica špalda

ORECHY: lieskový orech, mandle, arašidy, ľanové semená, slnečnicové semená

STRUKOVINY: arašidy (podzemnica olejná), sója

OVOCIE: ananás, melón vodný, čerešne, malina

ZELENINA: cesnak, zeler, chren, brokolica, červená kapusta, uhorka, mrkva, paradajka

KORENIE: horčica, kari

JEDLÉ HUBY: hliva ustricová

KÁVA A ČAJ: čaj čierny, čaj zelený, káva

OSTATNÉ: med, pekárenské droždie

Pre koho je vyšetrenie určené:

Pokiaľ trpíte nešpecifickými tráviacimi ťažkosťami. Všeobecne platí, že zažívacie, a s tým súvisiace ďalšie zdravotné ťažkosti, sa dajú výrazne obmedziť správnou životosprávou a elimináciou problémovej potraviny z jedálnička. Pri senzitivite na potraviny je väčšinou toto obmedzenie dočasné.

Konzultácia pred vyšetrením:

Konzultácia pred vyšetrením je vhodná s vaším ošetrujúcim lekárom.

Ako vyšetrenie prebieha:

Na vyšetrenie potrebujeme malú vzorku vašej krvi a vzorku stolice. Odber krvi sa vykonáva v lakťovej jamke zo žily. V deň odberu prineste so sebou aj vzorku stolice v sterilnej skúmavke, (odberovú skúmavku si môžete vyzdvihnúť vopred na odberovom mieste, alebo zakúpiť v lekárni). Pred odberom nekonzumujte alkohol a mastné jedlá, je potrené prísť nalačno. Nie je potrebné držať diétu s elimináciou histamínu. V prípade infekcií a užívania antibiotík odporúčame odber odložiť. 

Výsledok:

  • do 14 - 21 pracovných dní - šifrovaný na e-mail, heslo SMS.
  • Vyšetrenie nezahŕňa konzultáciu s lekárom. 

Interpretácia vyšetrenia:

Výsledok vyšetrenia z krvi je pre jednotlivé protilátky vyjadrený kvantitatívne a s grafickou farebnou interpretáciou výsledku v 4 triedach: 1 = slabá; 2 = zvýšená; 3 = vysoká; 4 = veľmi vysoká.
Pozitívny výsledok znamená prítomnosť protilátok proti testovaným proteínom a môže podporovať diagnózu potravinovej intolerancie. Výsledok musí byť hodnotený vo vzťahu ku klinickým ťažkostiam pacienta.

V stolici sa vyšetrí prítomnosť zápalových parametrov, ktoré poukazujú na zvýšenú priepustnosť črevnej sliznice spoločne s narušenou črevnou mikroflórou.